✿ Faten Johary ✿ ஐ Faten Johary ஐ: Halal ke Lotte Pepero ni?

Tuesday, March 25

Halal ke Lotte Pepero ni?

Assalamualaikum

Sekarang ni aku nak cakap sikit pasai pepero yang tengah kecoh ayam dekat ig tu. Depa dok kalut p tayang pepero tu kononnya bangga tahap nak kembang hidung dapat makan sejenis biskut coklat celup berkacang yang kononnya made in korea tu. Dah hantu kpop, bab makan pun tak mahu kalah kpop nyer. Walaweh! Terbaik hekhekhek

I know baru baru ni la kot tengah dok kecoh pasai pepero yang dah selamat landing dalam perut korang tu termasuk dah masuk dalam perut aku sendiri, sebenarnya pepero tu harammmm! Biar betik?

Ok2 jangan gelabah ayam k! Wat lek wat cun jap. Aku tahu ramai yang menangis meraung sampai meleleh leleh sekarang ni. Apa apa pun kita tak boleh main tembak dan serbu je yang benda tu haram. Selidik dulu asal usul keturunan pepero ni dulu k.

Tak semestinya bila produk tu takda label halal makanan tu automatik haram! Tapi janganlah terlalu mengharamkan hanya kerana takda logo halal baik dari mana mana agensi sekali pun. Kalau boleh korang selidik dulu kalau rasa was was kehalalannya. So far, apa yang aku tahu antara keempat empat kotak pepero tu, pepero almond yang berkaler hijau tu boleh makan. 

Bagi akulah kan, kalau kita rasa was was dengan makanan tak pasti halal haram ni lebih baik dijauhkan la. Lagipun banyak lagi produk berasaskan coklat yang boleh kita makan. Jika mengandungi ramuan yang syubhah dan tiada pula status halal, maka kita sebagai pengguna wajar elakkan makan produk sebegini. *Menjauhi Yang Syubhah Adalah Lebih Baik*

Tips Mengenali Bahan Tidak Halal Menggunakan Bahasa Korea

Mungkin butiran di bawah boleh membantu untuk ketahui samada produk dari Korea boleh dimakan atau tidak. Panduan ini adalah panduan asas yang diambil dari Facebook Halal Korea. Semoga bermanfaat, in Sha Allah.



Aku musykil dengan satu benda ni. Walaupun ada statement student dekat korea kata hanya pepero almond je boleh makan pepero lain tak boleh, boleh confirm tak yang cara pemprosesan dan mesin yang digunakan berbeza? Kalau diorang guna mesin sama untuk coklat yang ada kandungan tak halal.. cemana? 

Thank you for reading this entry !

9 comments:

  1. banyak lg kot makan halal.
    betul la tu..kalu ragu2 baik jangankan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. melayu ni payah sikit. asal sedap je halal haram dah tak pikir pape dah. main bantai jer

      Delete
  2. Banyak lagi coklat yang dah ada sijil sah halal boleh makan, Pepero ni dari Korea, jadi memang kalau difikirkan wajiblah ada logo halal, sbb penduduknya rata2 makan makanan yang dah tentu tak halal ..

    ReplyDelete
  3. As'salam..msa 1st msuk langkawi dlu kdai2 cina sja ada jual.. So,x brni la nk beli. Tp ada mmbe study kt korea, katanya Halal sbb Lotte Pepero dpt halal Korea..tp x brni lg beli sampai la Haji Ismail Group Langkawi bwk masuk baru brni beli n makan..klau teringin nk coklat import memang cari kt HIG sja..

    ReplyDelete
  4. As'salam..msa 1st msuk langkawi dlu kdai2 cina sja ada jual.. So,x brni la nk beli. Tp ada mmbe study kt korea, katanya Halal sbb Lotte Pepero dpt halal Korea..tp x brni lg beli sampai la Haji Ismail Group Langkawi bwk masuk baru brni beli n makan..klau teringin nk coklat import memang cari kt HIG sja..

    ReplyDelete
  5. wah... entri ni duduk dalam paparan 1st page google lah... dasat... terbaiklah tips ni... share ya. Tq...

    ReplyDelete
  6. comel blog ni. terus follow ^--^

    ReplyDelete
  7. alaaaaa makan je roti ikan bilis haaa hehe

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum, tapi bagi gua coklat tu HARAM..WALLAHU AKLAM..
    *JIKA TIADA MANAFAAT TINGGALKANLAH*

    ReplyDelete

 
Copyright © 2011-2013. All Right Reserved by